15.5.06


12 mayo 2006

Greenpeace considera la construcción de una incineradora en Vall D'alba una agresión ambiental y sanitaria innecesaria
La organización cree que quemar basuras pretende ocultar el fracaso de la Consellería de la Generalitat Valenciana en solucionar este grave problema ambiental
12 mayo 2006

Activistas de Greenpeace bloquean la incineradora de Constantí en Tarragona.
Madrid, España — La organización ecologista Greenpeace cree que la construcción de una incineradora en Vall d'Alba (Castellón) es una respuesta política errónea al problema de las basuras. La Conselleria de Territorio de la Generalitat Valenciana no ha abordado el problema en busca de soluciones reales sino con respuestas que agravan el problema de los residuos, al potenciar su crecimiento, ponen en riesgo la salud pública e incrementan la contaminación del medio ambiente.
Las incineradoras de basuras, incluso las de última tecnología, liberan sustancias altamente tóxicas que intentan frenarse a través de filtros. Sin embargo, éstos no son capaces de retener muchos contaminantes que acaban emitiéndose a la atmósfera. Además, las sustancias que no se emiten a la atmósfera acaban en las cenizas que habrán de ser gestionadas como residuo peligroso. Entre los contaminantes que se liberan de las más modernas incineradoras se encuentran los metales pesados, partículas y cientos de sustancias químicas, como las cancerígenas dioxinas.


La incineración tampoco resuelve el problema de los vertederos, ya que aproximadamente el 40% de lo que entra en el horno incinerador se convierte en cenizas y escorias tóxicas que deben ser almacenadas en vertederos para residuos peligrosos.

El proyecto de la incineradora de Vall d'Alba se presentará a información pública durante esta semana, según informó la Conselleria de Territorio, y se abrirá un periodo de alegaciones a la autorización ambiental integrada. Hasta el momento, no ha existido un debate político en torno al interés de la ciudadanía por la construcción de este tipo de infraestructura.

La incineradora pretende ocultar que las políticas de la Generalitat sobre residuos han resultado un fracaso absoluto para frenar el crecimiento de las basuras, que se han incrementado en toda la Comunidad un 43,7% entre 1996 y 2003, alcanzándose una generación de basura diaria por habitante de 1,44 kg. De la misma forma, quemar las basuras no alcanzará la solución, que debe pasar por establecer medidas que fomenten las opciones más adecuadas, prevención, reutilización y reciclaje, y sobre las que la Conselleria no ha incidido hasta el momento.

“Hacer frente al crecimiento de residuos exige políticas mucho más ambiciosas que las que desarrolla la Consellería del Territorio. A estas alturas no se puede esconder un problema quemándolo, y menos cuando se pone en riesgo la salud humana y el medio ambiente” ha declarado Sara del Río, responsable de la campaña de tóxicos de Greenpeace.

Greenpeace propone a la Conselleria un cambio de modelo que se debe fundamentar en el principio de Residuo Cero, cuyo objetivo es alcanzar la recuperación de todos los materiales que se encuentran en las basuras. Las medidas que se deben adoptar para alcanzar el objetivo Residuo Cero pasan por:

- Realizar una recogida selectiva de la materia orgánica y asegurar su aprovechamiento;
- Fortalecer la reutilización, reimplantando, por ejemplo los sistemas de depósito, devolución y retorno de los envases;
- Obligar a los fabricantes que se responsabilicen de sus productos durante todo el ciclo de vida;
- Y establecer tasas para los tratamientos de eliminación y financiar políticas de prevención y producción limpia

16 comentarios:

Anónimo dijo...

Amics, Crec que donar informació d´una de les parts no es la millor formula per parlar d´una cosa. Jo no vullc dir si les incineradores son bones o roins, però si vullc comentar que Europa esta plena d´incineradores. En Suecia, per eixemple, hi han 29, com es pot comprovar en www.cewep.com
Es Suecia un pais que no cuida el medi ambient?
Gràcies pel blog. La informació sempre es positiva.

estemcremats dijo...

Moltes gràcies pel teu comentari, s´agraeix encara que tinguem punts de vista diferents.
El que nosaltres reivindiquem principalment és el nostre dret a viure en un poble-poble, amb tot el que allò suposa. La incineradora que ens volen posar és una més de les accions que els nostres polítics han fet per a destruir-ho. En Vall d´Alba s´han construit en els últims anys un polígon industrial ,rotondes, i estan alquitranant tot el que veuen.
També ens podriem comparar amb altres pobles de l´interior: Morella,Benassal, Culla...que no es donen a conèixer per les fàbriques, sino pel turisme rural, per la seua gastronomía, etc. També son maneres de fer funcionar l´economía, i no perjudica als habitants que viuen allí.

Anónimo dijo...

Senyor cremat,

Concreta un sols poble d´interior que cree riquesa de manera sostinguda gràcies al turisme i tinga unes característiques paregudes al nostre? No hi ha cap.

A Canaries i les Balears, dos comunitats que viuen del turisme, hi ha incineradores i també camps de golf, com pot pasar a Vall d´Alba.

Gràcies pel blog.

Jaume I

Plataforma ciutadana dijo...

La incineradora de Vall d'Alba a informació pública. Serà una de les més grans de l'Estat.
Per més informació visita el Diari NO TAN A PROP
http://notancerca.blogspot.com

Anónimo dijo...

Visiteu http://incineradoravalldalba.blogstop.com

Inclou fotografies d'algunes plantes incineradores. Pel seu aspecte ningú no diria que siguen més perjudicials que qualsevol altra empresa. Una d'elles està a Mallorca i precissament allí el turisme és una de les principals fonts d'ingressos.

Salutacions.

Plataforma ciutadana dijo...

Té sentit una planta d'aquestes dimensions a la Vall d'Alba? Crec que són unes 350.000Tn/any. i 44Tn/hora.
No es sostenible haver de transportar més de 30 quilòmetres la brossa per cremar-la, ja que el fum dels camions contamina i requereix més energia que la que té la mateixa brossa.
A Suissa hi ha incineradores, però son molt petites, no es poden comparar amb aquesta macroincineradora que volen posar. A més hi una gairebé a cada poble, així s'estalvien el problema del transport i cada poble crema la seva pròpia brossa. En cap cas ha de fer més de 30 quilòmetres per cremar-la. D'aquesta manera la gent es consciència del problema del residu i ja procura no generar-ne tant.
Aquí a la Vall d'Alba s'imposa el model és el de tirar i oblidar el residu. Es fomenta la cultura de l'usar i llençar. La brossa ben lluny i per als pobles que no la generen, com la Vall d'Alba.
Caldria ubicar aquesta incineradora ben a prop dels llocs on es generen els residus.
Han fet plans zonals amb abocadors per desprès plantejar les incineradores. Per a què tan de Pla Zonal i abocadors comarcals per acabar de cremar la brossa a la Vall d'Alba. Nosaltres tenim que pagar més de 100 milions d'euros a l'empresa de l'abocador a la Bassa de Cervera per portar-nos la brossa de Marina d'Or i de l'aeroport. Crec que Vall d'Alba també està dintre del Pla Zonal I. Aleshores perquè portem la brossa fins a Cervera si la podem cremar a la Vall d'Alba?
O fem abocador o fem incineradora, no les dues coses. Això no té cap altre sentit, com el negoci pur i dur a costelles dels nostres impostos.

Si la incineradora no la volen posar a Castelló ben a prop d'on es generen els residus, per què hi ha gent a de la Vall d'Alba que l'accepta?
O incineradora o abocador. No tot. Aquí ens estan cobrant dues vegades pel mateix.
Seguim informant al Diari NO TAN A PROP.
www.notancerca.blogspot.com

Plataforma ciutadana dijo...

Avui es publica que el projecte de la incineradora no es pot consultar a Castelló.

Anónimo dijo...

Benvolguts amics!
Sembla que no esteu tan en contra de la incineradora com de què es facen dues instal.lacions destinades a una mateixa finalitat: ser el punt de destinació de la brossa, al marge del tractament que puga rebre.
Bé, en qualsevol cas, jo m'estime més una incineradora que un abocador. Sabeu quins són els perjudicis d'un abocador? La quantitat de gas metà que produeix, les combustions incontrolades que es generen...? No és això perjudicial per al medi ambient? No és insalubre? Per no parlar del impacte paisajístic que suposen...
Davant això, no serà millor l'alterantiva de la planta incineradora que permet la combustió controlada i està sotmesa a estrictes controls per limitar al mínim l'emissió de substàncies potencialment perilloses?. La legislació europea i espanyola és molt estricta en este punt.
Pel que fa als beneficis per a Vall d'Alba, sembla que el poble tindrà una piscina coberta que ara no té, entre d'altres coses, com ara les millores de l'enllumenat públic. I crec que alguns estalvis per serveis que ara s'han de pagar...
En fi, és la meua opinió. Alguna solució li hem de donar a l'increment de residus que generem fins no arribar al tant desitjat compliment de les tres R (reducció, reciclatge i reutilització). Jo també aposte per elles però fins aleshores...

estemcremats dijo...

Ni una cosa, ni l´altra. Què li anem a fer, si som tant difícils de conformar! No ens agrada tindre a prop una incineradora, ni un abocador, ni una presó. encara que semblen millors que una central nuclear, que tampoc ens agradaria! crec que ha quedat prou clara una cosa; ens agrada viure en un poble! Senyors, segur que no hi ha altres maneres de fer diners?

Anónimo dijo...

NI RESIDUS NI INCINERADORA.

JA ES HORA D'OBRIR EL ULLS I ENVIAR A AQUESTA GENT FORA DEL PODER.

ESPERE QUE EN LES ELECCIONS DEL 2007 EL POBLE FAGI FORA A AQUESTS POLITICS QUE PENSEN MÉS EN LUCAR-SE ELLS PERSONALMENT, QUE EN EL BENESTAR I LA QUALITAT DE VIDA DE LA POBLACIÓ.

Anónimo dijo...

Hola!, jo sóc de Cabanes i estic molt preocupada per el tema de la incineradora i les repercusions que pot produïr en la salut. M'agradarie saber si hi ha algún col·lectiu a Vall d'alba organitzat per parar que ens posen tot aço a la nostra comarca. Per altra banda crec que si es pot fer algo és a través de la informació, deixant la politica a banda i fomentan que la gent dels pobles conegue el que ens pot passar. En Cabanes no es veu gens de moviment, la gent no sap res de la incineradora i només amb un treball conjunt entre tots els residents dels pobles, per ejemple com la plataforma de la Salsadella, podem fer algo. Si sabeu algo al respecte el meu correu es r_julve@hotmail.com. Gracies.

Plataforma ciutadana dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Plataforma ciutadana dijo...

Hem fet un artícle especialment dedicat a la macroincineradora de la Vall d'Alba, publicat al Diari NO TAN A PROP.
http://notancerca.blogspot.com

Per altra banda, us informem que l’esborrany de proposta de directiva relativa a la qualitat de l’aire redactat per la Unió Europea (“Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on ambient air quality and cleaner air for Europe”, de 21 de setembre del 2005), avaluava en 348.000 les persones anualment mortes de manera prematura en Europa per problemes relacionats amb la qualitat de l’aire, així com una significativa reducció de l’esperança de vida (pàgina 3). També cal recordar que en el cas de Barcelona els estudis EMECAM i EMECAS, i el programa europeu APHEIS han arribat a conclusions força aclaparadores sobre els efectes de les anomenades “puntes de contaminació” en la mortalitat respiratòria i vascular que coincideixen amb les apreciacions del document citat.
Seguim informant al Diari NO TAN A PROP.
http://notancerca.blogspot.com

Anónimo dijo...

Hola,

Sols voldrie saber una coseta. Si les incineradores són tan roïnes, per què hi han tantes per tota Europa, com podeu vore açi:

http://www.cewep.com/data/studies/art145,138.html

A cuidar-se

Anónimo dijo...

Hola,
Sols voldrie saber una coseta. Si les incineradores són tan bones, per què només en fan una a tota la província de Castelló?
Que hem fet a la Vall d'Alba per resultar tant afortunats de poder cremar la brossa i valoritzar-la tant a prop de casa?
Els hospitals també els faran aqui a la Vall d'Alba i tan a prop com la incineradora?

Hi ha motius per sentir-se afortunats de que algú ha decidit beneficiar al poble com es mereix?

Anónimo dijo...

Hola,

Per què sols hi ha una incineradora planificada a Castelló?
Doncs perquè amb una incineradora hi ha prou per a tota la provincia de Castelló. Elemental.

Tan elemental com que amb un aeroport hi ha prou per tota Castelló, o amb un Corte Inglés hi ha prou per a tota Castelló.

O que amb una diputació hi ha bastant per a tota Castelló.